Siirry pääsisältöön

Köpiksen levykaupat, niiden laatu ja määrä: 5/5


Kyllä täytyy ihmetellä miten monta hyvää ja isoa levykauppaa voi yhteen pienen maan pienehköön pääkaupunkiin (ja sen sisällä sijaitsevaan Frederiksbergin kuntaan) mahtua.

Olen käynyt Kööpenhaminassa levykauppakierroksella aiemminkin, vuonna 2015, mutta silloinkin raapaisin vain pintaa.

Nyt tavoitteena oli optimoida reitti siten, että mahdollisimman moni hyvä kauppa osuisi matkan varrelle. Ja nimenomaan kävelymatkan varrelle, ainakin ensimmäisen päivän osalta. Google Mapsia tutkimalla ei ole kummoinenkaan liikunnallinen suoritus tutustua vaikka viiden levykaupan tarjontaan yhden iltapäiväkävelyn aikana:


Tässäpä siis muutama sananen levykaupoista, joista ensimmäiset viisi sijoittuvat noin kilometrin matkan varrelle. Kolme ensimmäistä jopa saman kadun (Gammel Kongevej) varrelle.


Mint Records: 
Jos etsit vanhaa disco/funk/soul -osastoa, niin tämä voi olla sinun paikkasi. Levykaupan nimi ei välttämättä viittaa siihen, että kaikki vinskat olisivat mintissä kunnossa, mutta monenlaista jännää voi löytyä jos et kavahda lievää ringwearia tahi rispaantunutta kansipahvin nurkkaa.

Esimerkkiostos: Space - Magic Fly.


Goldmine Records: 
Jos et ahdistu siitä, että hyllyjen välistä ei meinaa mahtua kävelemään ja korkeat levypinot huojuvat uhkaavasti, voi tämä olla valintasi löytöjen etsintään. Etsimisen helpottamiseksi ainakin meidän visiitin aikana liikkeessä pasteerasi erittäin innokkaasti asiakkaita palveleva ukko, joka kyseli toistuvasti mitä etsin. Pelottavan ahtaiden ja huojuvien pinojen seasta löytyi aina kohta, jota ukko osoitti sormella kun kerroin minkä artistin levy milloinkin oli mielessä.

Esimerkkiostos: Tangerine Dream - The Sorcerer.



Sound Station: 
Jos olet enemmän sen perään, että levyt ovat siististi hyllytettynä ja levykauppa muutenkin näyttää kuin joltain Abbey Road -studion eteiseltä kiiltävine parkettilattioineen, voi valintasi olla Sound Station. Pro tippinä sanottakoon, että kannattaa mennä ihan perimmäisiin huoneisiinkin (kuva yllä), koska parhaat löydöt eivät välttämättä sijaitse heti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä.

Esimerkkiostos: Anthrax - Penikufesin.



Can Records:
Tämä on selvästi muista levykaupoista poikkeuksellinen tapaus. Jos et kavahda niukempaa tarjontaa ja osaat ehkä arvata mistä kyseisen putiikin nimi on peräisin, voi tämä olla pistäytymisen arvoinen tapaus. Huomion arvoista on myös, että liike näyttää ulospäin taidekaupalta, mitä se onkin. Liikkeessä vaikuttaa pariskunta, joista toinen myy omaa taidettaan ja toinen on dj, jonka kuratoima vinyylivalikoima löytyy peremmältä yhden huoneen nurkasta. Juttelimme tiskijukka-omistajan kanssa pitkän tovin ja kerroin, että etsin mm. Klaus Schulzen tuotantoa. Uskomatonta, mutta mies kävi takahuoneesta (ehkä omasta levyhyllystään?) hakemassa juuri sen Schulzen levyn, jota olin etsimässä. Ostopäätös syntyi välittömästi, mutta jutustelumme jatkui vielä pitkään ja kuulimme mm. tarinaa miehen villeistä nuoruusvuosien seikkailuista jenkkilässä. Ne jääköön tässä enempiä avaamatta. Kysykää itse ja kertokaa terveisiä!

Esimerkkiostos: Klaus Schulze - Mirage.



Accord:
Ehkä eniten kotimaista Levykauppa Äx -ketjun liikettä muistuttaa Accord, jonka kauppoja on kaksikin kaupungissa. Kävimme vain toisessa niistä, mikä osui optimoidun kävelyreittimme varrelle. Kaupasta löytyy myös paljon leffoja eri formaateissa. En jaksanut massiivisia hyllyrivejä kahlata läpi, koska fokukseni oli tällä kertaa puhtaasti vinyylilevyissä. 

Esimerkkiostos: U2 - Achtung Baby.


Beat Bop:
Eri päivän reissulla metromatkan päässä hotellilta oli vielä käytävä katsomassa ex-Merciful Fate ukkelin kauppaa toisella puolella kaupunkia. Omistajansa tyyliin sopivasti kaupasta löytyy paljon hevanderia hevanderin ystävälle. Tosin tällä kertaa en juuri sitä hevandeeruslevyä löytänyt, mikä oli mielessä. Sen sijaan löysin kaksin kappalein yhtä toisen genren edustajan debyyttialbumia, kahdella eri hintalapulla varustettuna. Michael D. vaikutti mukavalta hepulta ja tarkisti kysyessäni miksi oli antanut kahdelle päällisin puolin identtiseltä näyttävälle second hand tuotteelle eri hinnat. Tutkimisen jälkeen totesi halvemman olevan täysin yhtä hyväkuntoinen, joten kaupat tehtiin siitä.

Esimerkkiostos: Seal - Seal.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aaltonen, Tolonen, Gustavson... ja ketä meitä siinä oli! ...Prog Band Suistoklubilla

  Kuuntelin Tasavallan Presidentin Lambertlandin (julkaistu 1972) pitkästä aikaa, ja olin unohtanut, että tämä Pressa-LP on oikeastaan Jukka Tolosen soololevy siinä missä Jukka Tolosen omat soololevytkin. Levy on yhtä kappaletta lukuun ottamatta Tolosen säveltämä. Seuraava albumi Milky Way Moses (1974) sen sijaan on puoliksi Tolosen sävellyskynästä. Yksi tällaisista on levyn avaava yli kahdeksanminuuttinen nimikkoraita, joka on koko albumin keskeisiä teoksia.  Viimeksi mainittu kappalekin kuultiin Hämeenlinnan helmikuisen hyytävässä illassa Kalevalan päivänä armon vuonna 2025. Vesa Aaltonen Prog Band -nimeä kantava kollektiivi koostuu pelkästään taitavista muusikoista, kuinkas muutenkaan; yhteen kokoavana voimana tietysti Pressasta tuttu rumpalilegenda. Suistoklubille oli tällä kertaa saatu solistiksi toinenkin elävä legenda: Jukka Gustavson (sanooko nimi Wigwam mitään?) ...ja kukas siellä basson varressa muutaman säveltämänsä kappaleen kävi soittamassa: no, itse Jukka Tolonen...

Yksi Killeri - 16 filleriä a.k.a. Iron Maiden settilistaräntti 2025

 Olen nähnyt Iron Maidenin seitsemän kertaa. Vähintään viimeiset kaksi kertaa (2022 ja 2023) olen vannonut, että tämä on viimeinen kerta kun läksin kuuntelemaan samat biisit uudelleen. Maiden tekee mitä tahtoo, ja se mitä Maiden tahtoo, on että se soittaa joka keikalla nimikkokappaleensa Iron Maidenin, lähes joka keikalla Fear of the Darkin ja The Trooperin, aika usein The Number of the Beastin jne. Kuva viimeksi todistamaltani Iron Maiden keikalta vuodelta 2023. Ensimmäinen Maiden-keikkani oli vuonna 2005, kun teemana oli yhtyeen historian alkuhämärät ja setti sen mukainen. Toki oman boostinsa henk. koht. hommaan toi se, että se oli SE ensimmäinen keikka itselle, mutta toden totta keikka oli kova myös kappaletarjontansa puolesta, sisältäen sellaisia helmiä kuten Where Eagles Dare, Wrathchild ja Murders in the Rue Morgue! Mutta asiaan ja tähän päivään!  Aiheena tänään on uuden kiertueen eilen 27.5.2025 paljastunut settilista, koska Maiden tunnetusti soittaa samat biisit kiertu...

The Pineapple Thief Tampereen Tavara-asemalla, 11.4.2025

The Pineapple Thief on saanut luvan olla itselleni testibändi kahden eri Tampereen keikkapaikan osalta. Vuonna 2022 kyseinen brittibändi nimittäin päätti ensiintyä ensimmäistä kertaa Suomessa, ja paikaksi oli tuolloin valittu Tampereen Olympia-kortteli. Olin paikalla maski naamalla, koska korona-ajasta oltiin juuri ja juuri irtautumassa maaliskuussa -22.  Bändi kuuluu niihin, joita en ehkä olisi uskonut koskaan näkeväni livenä. Ehkä juuri siksi, koska keikat eivät ole tänne puolelle pohjolaa vielä ennen vuotta 2022 rantautuneet. Ja koska korona-aikana ei paljoa keikoilla sattuneista syistä tullut käytyä, niin tunnelma konsertissa oli monella tapaa: "Vihdoinkin!" Edit this setlist | More The Pineapple Thief setlists Tavara-asema sitten taas on jostain syystä myös tähän mennessä jäänyt näkemättä, vaikka sen sijainti on mitä parhain. Uusintaotto TeePeeTeetä livenä olikin ihan hyvä syy testata myös kyseinen keikkapaikka. Jos näitä kahta paikkaa nyt pitäisi verrata niin merkittä...